Tørking eller Dehydrerer mat.

Å tørke mat er en gammel måte å bedre holdbarheten til maten på.

Når vi skal på tur er det en annen lur grunn til at vi har med tørket mat; vekten.

Grønnsaker mister over 90% av vekten sin ved tørking!

Men maten beholder både smak og næringsinnhold.


Kutt matvarene i skiver på 3-4 mm.

Du kan tørke matvarene i romtemperatur eller i ovnen.

Steker du i ovnen er det beste å bruke svak varmluft, ca 50-70 grader, med en liten glipe.

Sett noe som ikke smelter i døren, for eksempel en tresleiv.


Å tørke maten i ovn tar fire til ni timer avhengig av hva du tørker.

Det går ikke fortere om du skrur opp varmen!

Vil du tørke i en dehydrator etter du maten på et forholdsvis varmt og tørt sted.

Snu bitene noen ganger de første dagene.

Du kan også tre de på en snor og henge dem opp.

Det er flott å tørke ute i solen på en varm sommerdag, dette er også miljøvennlig!

Å tørke mat i romtemperatur tar et par dager.

Pakk de tørkede matvarene i en pose og frys ned til du skal på tur.

Matvarer som egner seg til tørking.

Ikke all mat egner seg like godt.

Kjøtt og fisk er vanskelig, og det må stekes før det kan tørkes.


Mange grønnsaker egner seg godt:

Gulrot (dette er den letteste å få bra til), paprika, purre, chili, urter, rotfrukter som poteter og kålrabi og sopp.

Tomater inneholder mye vann og krever derfor lang tørketid, men de er flotte å bruke når de først er tørre.


Ikke lag for små biter.

Løk egner seg dårlig på grunn av lukten.

Bland de tørkede matvarene i poser med den fordelingen du øsnker.

Ha gjerne krydder i posene, så har du klare middagsposer.

Tilberedning.

De tørkede matvarene blir best når du legger dem i en gryte med lunkent vann slik at de kan svelle en liten stund før de kokes. Smak deg frem til når grønnsakene er ferdig kokte og klare for å spises.

geoengineering norway